Hvordan forberede seg til eksamen?

Nå har jeg gått på skole i 17 år sammenhengende. Herregud, det høres jo helt vanvittig ut! Uansett, jeg tenkte derfor å komme med litt tips til hvordan man best mulig kan forberede seg ukene før eksamen. 

Sett opp en plan
Sett opp en plan for hva du skal gjøre hver uke frem til eksamen. Hvilke oppgaver skal du gjøre og hvor mye pensum skal du gjennom? Strek ut etterhvert som du blir ferdig med oppgaver, så kan du bli motivert av å se det gå fremover!

Ta små pauser
Pass på å ta små pauser gjennom hele dagen. Skal du jobbe med skolearbeid fra morgenen til ettermiddagen/kvelden, er det viktig å gi hodet en pause innimellom. Det kan også være lurt å ta seg en lengre lunsjpause midt på dagen, gjerne en hel time.

Drikk nok
Ikke glem å drikke vann. Jeg har alltid et glass vann med isbiter ved siden av, så det frister litt mer. Ta gjerne sitron eller lime i, om du blir fristet av det! Hjelper det å drikke saft eller lettbrus, så gjør heller det! Jeg unner meg et glass cola zero en gang i blant hvertfall.

Få oversikt over det viktigste
Skaff deg en oversikt over det av pensum som er viktigst, og hvilke temaer du selv må øve mest på. Min neste eksamen består av fire store temaer som går igjen hvert år + ti små temaer. Blant disse små temaene, er det flere som ikke er brukt i en eksamensoppgave på over ti år. Da er det kanskje ikke dette du bør bruke tid på.

Få nok søvn
Skal du fungere på dagtid, er det viktig å få nok søvn. Jeg er nødt til å ha 7-8 timer søvn for å føle meg uthvilt på morgenen, og setter på klokka etter dette. Er man mer uthvilt, vil dette hjelpe videre på studiene.

Jobb med oppgaver
Å lese hundrevis av sider med pensum har ingen nytte. Hvis du føler behov for å få en oversikt i boka, skumles heller gjennom kapitlene. Det som derimot hjelper, er å løse oppgaver. Går du på høgskole, finnes det helt sikkert mange tidligere eksamensoppgaver tilgjengelig. Her får du virkelig øvd deg til eksamen!

Få i deg nok mat
For å holde konsentrasjonen, er det utrolig viktig å spise nok og riktig mat. Start dagen med en god frokost, og ta deg gjerne et mellommåltid før lunsj. Et mellommåltid kan være en yoghurt, frukt, grønnsak, smoothie eller noe annet godt!

Ha kvelden fri
Pass på at du ikke sitter konstant med skolearbeid fra tidlig på morgenen til sent på kvelden. Noe fri er greit å ta, for å få en pause fra pensum. Hvis du konsentrerer deg best på kvelden, kan du jo ta deg litt fri på morgenen eller midt på dagen i stede f.eks.

Dette er ingen fasitsvar, men delt ut fra mine erfaringer. Lykke til med eksamensøvingen!

17 kommentarer

Siste innlegg